Samen!!
Kerst drukte.

Het was gisteren stervensdruk in de binnenstad. Niet veel anders dan andere jaren tijdens de laatste kerstinkoop uurtjes. Mensen lijken de hele pandemie wel vergeten te zijn in alle koopstress. Iedereen staat met karretjes vol met allerlei etenswaar die men normaal gesproken niet koopt, maar op dit moment van het jaar voor een veel te hoge prijs toch op tafel wil hebben. Het contrast is groot als ik denk aan de lockdown in Nederland. Nou moet ik eerlijk zijn, ik hou niet van de laatste dag van de kerstdrukte. Mensen zijn enorm gestrest en vaak onbeleefd. De mensen in de winkels zijn uitgeput van de oneindige stroom lastminute kerstkopers.

Het geeft ook een enorm contrast met de families waar we gistermorgen naartoe zijn geweest om voedselpakketten uit te delen. Ondanks dat de coronabesmettingen behoorlijk teruggelopen zijn is alles verre van terug naar normaal. Voor veel van deze mensen is het nog moeilijk werk te vinden en de reserves zijn al lange tijd op. De hele dag zien deze families rond de kerst allerlei kerstversiering overal in de stad. Iedereen doet kerstinkopen maar deze families weten nog niet eens of ze met kerst te eten hebben. Gewoon een kerstbrood met chocolade van net iets meer dan een euro is een droom die onhaalbaar lijkt. 

Gelukkig hebben we een aantal families een andere kerst kunnen geven dan ze verwacht hadden. Naast de gebruikelijke kerstpakketten hebben we ook kerstbroden gekocht voor deze families.
En er was ook goed nieuws. Twee families hadden om gebed gevraagd voor werk tijdens de vorige ronde. Bij de ene familie hebben vader en moeder allebei een vaste baan gevonden en hebben aangegeven geen voedselpakket meer nodig te hebben. Bij de andere familie hebben twee dochters net voor de kerst een baan gevonden. Zoals het er nu uit ziet hebben die volgende maand ook geen pakket meer nodig.

Contrasten.

Dit soort contrasten sommen wel goed het afgelopen jaar voor ons op. Het was veel schakelen tussen mooie en moeilijke momenten. We hebben veel Indianen over de vloer gehad. De meeste vanwege gezondheidssituaties waarmee ze in de binnenlanden niet geholpen konden worden. Van tieners met bot- en schedelbreuken en baby’s met ademhalingsproblemen tot bejaarde indianen met hartoperaties. Het mooiste is dat alle indianen die naar de stad zijn gekomen er geen een is die het niet gered heeft. Aan de andere kant was er een indianenbaby waarvoor wij en letterlijk elke overheidsinstanties  geen plek konden vinden. Nou ja er was uiteindelijk een plek en een ambulance beschikbaar maar toen was het net te laat. De baby van een paar weken oud was net een uurtje ervoor overleden nog voordat ze onderweg naar de stad waren.

Ons werk bij de indianen is gegroeid. We zijn twee nieuwe bijbelscholen begonnen. Verder helpen we mee met de jongerenconferenties die 3 keer per jaar worden gehouden. We hebben op dit moment meer dan 100 leerlingen uit 6 verschillende culturen. Tegelijkertijd was er ook het conflict tussen twee dorpen in het reservaat waarbij een stamhoofd op nogal heftige manier om het leven is gebracht. 
Het hele reservaat was in shock. Er is door verschillende leiders uit het reservaat bemiddeld. Veel voormalige leerlingen en actuele leerlingen hebben hier een rol in gehad. Wij zelf zijn een paar weken geleden naar een van de getroffen dorpen geweest om iets leuks te doen met de kinderen. Ze hebben veel gezien en meegemaakt en konden wel wat afleiding gebruiken. 
Uiteindelijk heeft Suzana een tijd met de dochter van het vermoorde stamhoofd gesproken en gebeden. Afgelopen week kwam ze samen met haar man ons zelfs thuis opzoeken om nog meer te praten. De rust keert langzaam weer terug in het reservaat.

Geslaagd!!

Verder zijn er nog 10 leerlingen, waaronder ikzelf, geslaagd voor de theologiecursus. Na een jaar waarin lesgeven op een ‘normale’ manier niet mogelijk was, was het aan alle kanten een enorme overwinning. Voor mijzelf was het een grote uitdaging om met alle gebeurtenissen en emotionele achtbanen van het afgelopen jaar ook nog ‘even’ mijn theologiecursus af te maken. Onze leerlingen hadden net zo goed diezelfde uitdaging. We hebben vorig jaar verschillende keren de theologiecursus moeten overslaan omdat er bij leerlingen in de familie/kerk en of buurt enorm veel infecties waren en daardoor ook veel sterfgevallen. Heftige verhalen van families die in een of twee dagen meerdere familieleden moesten begraven werden bijna gewoon. Maar gelukkig hebben we het samen voor elkaar gekregen om de cursus af te ronden.

Moeilijk maar fantastisch!!

Naast ons werk hebben we in ons persoonlijke leven ook een moeilijk jaar gehad. Als gezin was het eigenlijk heel goed en zijn we vooral sterker dan ooit. Verschillende situaties eromheen waren wel moeilijk. Sommige situaties kan ik hier niet vertellen en zijn te persoonlijk.  Het bijvoorbeeld niet kunnen reizen naar Nederland als gezin, of het niet kunnen ontvangen van opa en oma’s is moeilijk. Het constant dealen met deze contrasten en tegenstellingen was moeilijk en zwaar, maar toch kijk ik terug op een jaar van overwinningen. Ze voelen soms duur betaald, misschien voelen ze daarom ook groter.
De steun van mensen ‘om’ ons heen, ook al zijn die soms aan de andere kant van de wereld, heeft ons er doorheen gesleept. Dan heb ik het in de eerste plaats over de mensen die op de gekste tijden van de dag tijd namen om naar ons te luisteren. De mensen die alle probleemverhalen met geduld aanhoorden en daarna met ons baden. Natuurlijk ook alle andere mensen die dit jaar hard hebben gebeden voor ons en ons werk. Financieel waren er ook momenten dat er iets nodig was en dat er in no time mensen giften stuurden. Soms na een bericht, maar er waren ook giften op momenten dat wij niemand iets verteld hadden en dat het er gewoon ineens was. De slogan is ‘Samen krijgen wij corona onder controle’. Dat blijkt soms wat moeilijk, maar samen met al deze mensen hebben wij zeker een verschil kunnen maken hier het afgelopen jaar. 

Samen!

We zien 2022 ondanks alles met goede hoop tegemoet. Het wordt een enorme uitdaging. We moeten uitbreiden in bijna alles. Daarvoor hebben we de middelen nodig. Als eerste hebben we een groter team nodig. Gelukkig zijn er twee echtparen die het komende jaar parttime bij de bijbelschool komen werken. Daarnaast zijn de financiën het afgelopen jaar zeker gegroeid maar we zijn er nog niet, zeker met alles wat er aan gaat komen. Het komende jaar hebben we jullie hulp daar zeker ook bij nodig. Maar wat het allerbelangrijkste is, is dat we jullie gebed voor dit alles hard nodig hebben. Samen maken we van 2022 weer een fantastisch jaar!!

Giften kunnen worden overgemaakt op onderstaand rekeningnummer. 
Bankrekeningnummer: NL09 INGB 0009 0609 19
Ten name van: Parousia Gouda Zending te Gouda. 
Belangrijk is het om bij het kopje omschrijving Project Brazilië te benoemen. Als het voor de voedsel pakketten is onder vermelding van Voedselpakketten.

Facebook

Twitter

Link

Website


This email was sent to <<Email Address>>

why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences

jacob lima zutphen · Turfmarkt 18, Gouda, Nederland · Gouda, ZH 2801 HA · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp

Powered by WPeMatico