Hoe blijf je positief in deze tijden?
 

Aangescherpte maatregelen

Brazilië is weer veel in het nieuws. Helaas zoals vaker, weer niet echt positief. De pandemie geeft hier allerlei problemen. Het laat vooral ook zien hoe chaotisch het politieke systeem is. We gaan van meer maatregelen naar alles weer open en weer terug. Dit alles vaak zonder directe logische aanleiding en vaak zelfs op de meest onlogische momenten. Hier zijn de maatregelen aangescherpt en er is voor het eerst een avondklok, terwijl de cijfers al maanden op eenzelfde niveau zijn. Alles vanwege het percentage van de IC bedden die ineens hoger zijn. Dat is zo omdat er van de een op de andere dag 40% minder bedden zijn. Die bedden waren ineens gesloten. Ondertussen zijn ze onder druk van justitie weer beschikbaar. 
Hier is er tot nu toe geen piek vanwege de variant uit Manaus. Andere grote steden hebben daar ondertussen al wel veel meer last van. Waarom daar wel en hier niet is niet echt duidelijk, zeker omdat we hier redelijk veel verkeer vanuit Manaus hebben.
De aangescherpte maatregelen betekent wel weer meer mensen die hun baan kwijtraken. Daarbij komt dat reguliere gezondheidszorg in theorie doorgaat, maar vooral de publieke gezondheidszorg veel steken laat vallen. Verhalen van mensen die door gebrek aan aandacht (iedereen is gefocust op covid19) niet adequaat behandeld worden zijn er enorm veel. Met de voedselpakketten helpen we bijvoorbeeld een man met diabetes. Hij was al maanden bezig om een doktersafspraak te krijgen. Het duurde allemaal veel te lang. Uiteindelijk door complicaties en het niet op tijd reageren van de artsen is hij nu een been kwijt en een halve voet. Hij werkte als tuinman maar dat gaat nu dus ook niet meer. Wij helpen hem in ieder geval met een voedselpakket. Ons team houdt ook in de gaten of hij alle medicatie krijgt via de juiste instanties.
Helaas ziet het er naar uit dat we hier voorlopig nog niet kunnen stoppen met de voedselpakketten. Er is nog altijd de zeer reële dreiging van de variant uit Manaus en vaccinaties schieten nog niet echt op. Op het moment worden er per dag in een stad zo groot als Amsterdam een paar honderd mensen per dag gevaccineerd.
Naast het gebrek aan werk begint ook de prijs van eten enorm te stijgen. We betalen in vergelijking met toen we begonnen bijna 40% meer voor een voedselpakket. In euro’s valt het verschil nog mee omdat een van de redenen van de stijging het dalen van de waarde van de reaal is. De reaal is op dit moment bijna de helft waard van wat hij vorig jaar februari waard was. 

Al met al zijn jullie giften nog steeds erg welkom. We delen per maand zo’n 45 voedselpakketten uit en dat kost zo’n 1000 euro per maand.

Indianen bijbelschool

Hoe blijf je positief in deze tijden? Gelukkig gebeurt er aan de andere kant veel positiefs. Ons werk bij de indianen komt langzaam weer op gang. Afgelopen maand hebben de studenten van onze bijbelschool bij de indianen een jongerenconferentie georganiseerd. Dit was de eerste ooit. Suzana was uitgenodigd om de studie te verzorgen. Het was een geslaagde conferentie met bijna 200 jongeren. De laatste avond was er een uitnodiging en daarbij kwamen 13 jongeren naar voren.  Een mooi vervolg is dat in overleg met twee andere dorpen waar wij ook contact mee hebben er samengewerkt wordt om elk jaar minimaal 3 jongerenconferenties te organiseren. Elke conferentie in een ander dorp zodat een zo groot mogelijk deel van het reservaat kan worden bereikt.

Voorganger aangesteld

Afgelopen weekend waren we ook weer bij de indianen op uitnodiging van een voorganger die daar aangesteld werd in het dorp waar hij woont. Hij is zelf van een andere stam maar getrouwd met een vrouw uit deze stam. Hij wil ook graag een bijbelschool bij hem in het dorp. Hij heeft ondertussen al bijna 20 mensen verzamelt die de bijbelschool willen doen. Wanneer we daadwerkelijk daar kunnen beginnen weten we nog niet precies maar we hopen rond augustus.

De oom van deze voorganger is ook voorganger bij zijn eigen stam. Met hem hadden we eerder al contact proberen te leggen maar dat was nog niet gelukt. Hij wil ook graag met ons praten over een bijbelschool bij hem in het dorp. Tegelijk wil hij ook een cursus voor jongeren van verschillende stammen die hij in zijn dorp heeft uitgenodigd. Ze krijgen daar onderwijs omdat dat in hun eigen reservaten nog niet geregeld is. Hij wil ze tegelijkertijd het evangelie brengen. Een aantal van deze stammen zijn enorm gesloten voor het evangelie. Dit is dus een enorme kans om deze stammen te bereiken. 

Derde Bijbelschool

Bij deze laatste bijbelschool kunnen we tegelijkertijd ook met een bijbelschool beginnen in twee steden daar “dichtbij”.
Dat betekent dus uitzicht op 3 nieuwe bijbelscholen en nog cursus om bij jongeren uit gesloten stammen te evangeliseren. Dat is zo begin 2021 een enorme booster voor ons. 
Het gaat een hele organisatie worden om het allemaal te realiseren. We zijn aan het bidden voor meer fulltime werkers voor het werk van de bijbelschool. We geloven dat God gaat voorzien in alles wat er nodig is. Zoals Suzana altijd zegt “ we hebben niet lang meer en er is nog veel te doen”.

Giften kunnen worden overgemaakt op onderstaand rekeningnummer. 
Bankrekeningnummer: NL09 INGB 0009 0609 19
Ten name van: Parousia Gouda Zending te Gouda. 
Belangrijk is het om bij het kopje omschrijving Project Brazilië te benoemen. Als het voor de voedsel pakketten is onder vermelding van Voedselpakketten.

Facebook

Twitter

Link

Website

Copyright © 2021 jacob lima zutphen, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Powered by WPeMatico