Brazilië is weer flink in het nieuws.
Brazilië is weer flink in het nieuws.

Het zal denk ik niemand ontgaan zijn. Brazilië is weer flink in het nieuws. Ik zie van alles langskomen en hier en daar krijg ik ook vragen hoe het hier is. 
Er is zeker een groot probleem in Manaus. Nou moet ik daar wel bij zeggen dat Brazilië enorm groot is en dat dat dus niet meteen de situatie van heel Brazilië is. Manaus is een grote stad met ook veel industrie. Van elektronica tot auto’s worden daar geproduceerd. Het is tegelijk ook een afgelegen plek. Met de auto is het bij ons vandaan nog meer dan 2300 kilometer. Als je dan verder wil naar Sao Paulo of Rio is het bij ons vandaan nog eens 1800 kilometer. Een andere optie is vanaf de kust met de boot via de amazone rivier maar je kunt je voorstellen dat dat ook nogal lang duurt. Veel wegen zijn op dit moment slecht te begaan in verband met het regenseizoen. Een deel van de hoofdweg is namelijk onverhard.
De bevoorrading is dus een enorm probleem op het moment. Verder leven mensen daar nogal dicht op elkaar. Dat is nou eenmaal deel van de cultuur en inrichting daar. Er zijn daar ook meerdere wet markets. De vraag is of het virus daar op dit moment zoveel besmettelijker is of dat dat aan de vele andere factoren ligt. 
Wij zitten hier in het midden van de aanvoerroute voor Manaus en de Amazone. Hier zitten we wel in een tweede golf maar we hebben niet zo’n piek dan we vorig jaar hadden. Nou moet je om die cijfer ste achterhalen wel even graven want er worden flink spelletjes gespeeld met de cijfers.
We zouden hier snel een veel groter verschil moeten zien met al het vrachtverkeer dat hier letterlijk een paar kilometers (5 max ) langskomt en overnacht. Het is tot nu toe niet zo en stijgt ook niet op het moment.

Men heeft wel flink het gas erop wat betreft het vaccineren. Er zijn wat problemen met vertraagde levering aan Brazilië maar de eerste groepen mensen worden vanaf gisteren gevaccineerd. De eerste bij ons in de staat zijn verpleegkundigen en Indianenstammen. Bij de dorpen waar wij naartoe gaan komen ze de komende week iedereen vaccineren.
Een andere focus is het vaccineren van zoveel mogelijk mensen in Manaus. Ik begrijp dat er in Nederland wetenschappers zijn die beweren dat het vaccin niet helpt tegen deze versie , maar hier denkt men daar dus echt anders over. 
De versie van het virus hier is volgens de wetenschappers hier terug te leiden naar onder andere Denemarken en Engeland. Manaus heeft vanwege de industrie veel zakelijk vliegverkeer, dus het is zeker mogelijk.

Maar goed, we zitten net als veel andere landen op het moment in een nieuwe golf. Bij ons volgens de statistieken de derde. Het betekent dat de moeilijkheden die er zijn voor veel armere gezinnen er nog steeds zijn. Mensen die afhankelijk zijn van publieke gezondheidszorg zijn de klos. Mensen zitten zonder een baan of hebben veel onzekerheid of hun baan nog lang blijft bestaan. Hier in de stad zijn er door de nieuwe burgemeester meteen 300+ mensen de laan uitgestuurd deze maand. Ford, die verschillende fabrieken heeft, stopt ook met de productie van auto’s hier in Brazilië en waarschijnlijk sluiten ze ook een groot deel van de dealers. Duizend banen kost het.  Zo zijn er steeds meer voorbeelden.
Wij blijven voorlopig doorgaan met ons team om een deel van de mensen die daardoor in de problemen komen , te helpen met voedselpakketten. In een aantal gevallen kunnen we ook helpen met andere dingen zoals het regelen van medicatie of andere levensbehoeften.

Weet je ik baal verschrikkelijk en was nogal chagrijnig vanwege het vliegverbod. We hadden afgelopen jaar in mei willen komen. Dat werd uiteindelijk februari , maar vanwege de lockdown is het de bedoeling dat we nu in mei komen. Of dat gaat lukken weten we niet (we hopen van wel natuurlijk. )
Maar tegelijkertijd moet ik er wel bij zeggen dat wij midden in deze moeilijke tijd het goed hebben. Wij hebben niet dezelfde zorgen als de mensen die we ontmoeten als we voedselpakketten uitdelen.

“;Isaiah 58:11 (NBV) 
De HEER zal je voortdurend leiden,
hij zal je verkwikken in dorre streken,
hij maakt je botten sterk en krachtig.
Je zult zijn als een goed bevloeide tuin,
als een bron waarvan het water nooit opdroogt.

Zo voelen we ons wel als een bevloeide tuin midden in een dorre wereld.
En wat is het bijzonder om die bron van Levend water te mogen gebruiken om een deel van die dorre wereld wat groener te mogen maken. Het is bijzonder om te zien hoe mensen opbloeien en moed halen uit het feit dat we een voedselpakket komen brengen.

We kunnen zeker voor die pakketten jullie hulp nog goed gebruiken. Giften kun je overmaken naar de rekening hieronder. Maandelijkse ondersteuning van ons werk als geheel helpt ook. Alle kleine beetjes helpen!!

Giften kunnen worden overgemaakt op onderstaand rekeningnummer. 
Bankrekeningnummer: 
NL09 INGB 0009 0609 19
Ten name van: Parousia Gouda Zending te Gouda. 
Belangrijk is het om bij het kopje omschrijving 
Project Brazilië te benoemen. Als het voor de voedsel pakketten is onder vermelding van Voedselpakketten.

Facebook

Twitter

Link

Website

Copyright © 2021 jacob lima zutphen, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Powered by WPeMatico