40 voedselpakketten 

Hoe gaat het hier in Brazilië zullen veel mensen zich afvragen. De cijfers zijn in de statistieken niet veel anders als Spanje en Engeland. Dat is dan nationaal gezien en gaat uit van de officiële statistieken. Statistieken geloven mensen hier over het algemeen niet omdat die normaal gesproken aangepast worden om een positief beeld te geven. Dat betekent dat er hier lokaal echt wel wat aan de hand is. De getallen hier liggen zeker 25% hoger dan de rest van Brazilië. Meer infecties meer ziekenhuisopnames en meer doden. De enige uitzondering is ziekenhuisbedden. Ziekenhuisbedden zijn er volgens de statistieken nu weer genoeg maar in de praktijk zijn er nog mensen op zoek naar intensive care bedden. Op zich niet vreemd want zeker in de publieke ziekenhuizen is daar al jaren een groot gebrek aan.
Veel bedrijven ondertussen weer open. Dit is vooral onder politieke druk gebeurd. Juist op het hoogtepunt van de pandemie restricties weghalen kun je logisch gewoon niet uitleggen.
Het betekent dat een deel van de bevolking weer aan het werk “mag”. Het is meer moeten of je bent je baan kwijt. Het betekent voor veel mensen meer risico lopen en daardoor dus ook weer meer infecties. De scholen zijn op dit zelfde moment nog dicht. De enige toezegging die de scholen hebben is dat online lessen vanuit de overheid toegestaan zijn tot en met eind December. Dat geeft niet echt veel vertrouwen dat het virus snel voorbij gaat.

Ondertussen weten we dat bij de indianenstam waar wij voornamelijk komen heel veel indianen het virus hebben gehad. Er zijn bij deze stam relatief weinig mensen aan overleden. Een handje vol en daarvan waren de meeste redelijk oud. Een aantal stammen gebruikt bepaalde natuurlijke medicatie die in veel gevallen lijkt te helpen. 
Sinds een paar weken ligt de indianen voorganger uit het dorp waar wij met de bijbelschool actief zijn , hier in de stad in het ziekenhuis. Hij is erg actief geweest met iedereen bijstaan in verschillende dorpen tijdens de piek in het reservaat. Hij heeft bijvoorbeeld eten gedistribueerd naar andere dorpen die het op dat moment nodig hadden. Uiteindelijk was hij een van de laatste die zelf het virus kreeg. Hij is door de gezondheidsdienst per helikopter en vliegtuig hier naar de hoofdstad gebracht. Een aparte behandeling want dat is niet gebruikelijk. We vermoeden dat het komt omdat hij binnen de stam een erg belangrijke sleutelfiguur is. Hij adviseert veel stamhoofden, hij bemiddelt in conflicten en helpt waar en wanneer hij kan met alles wat er maar nodig is. Nu ligt hij in het universitaire ziekenhuis. Wij zijn gevraagd door de familie en de leiding uit het dorp om te helpen met de communicatie tussen het ziekenhuis en de overheidsinstanties en de familie. Zijn oudste dochter is samen met een vriendin hier bij de bijbelschool. De behandeling is een langzaam traject maar dagelijks is er een kleine vooruitgang. Het laatste nieuws is dat alle medicatie langzaam afgebouwd wordt en men gaat deze week proberen hem uit de narcose te halen. 
Wat echt bijzonder is. is dat we een goede communicatie hebben met de instanties. De relatie tussen overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor de indianen en zendingsorganisaties zijn over het algemeen niet denderend. Er is wel langzaam een verschuiving aan het plaatsvinden onder deze regering. maar daar hebben wij eerder weinig van gemerkt. Deze relatie op dit moment geeft ook hoop voor de toekomst.
Ondertussen ligt er ook een ander familielid uit een ander dorp hier in de stad in een ziekenhuis. Voor dit familielid zijn er ook andere indianen naar de stad gekomen maar die verblijven op dit moment op een andere locatie. Mocht het nodig zijn dan staan wij die natuurlijk ook bij. 

Voedselpakketten

We delen nog elke maand voedselpakketten uit. Het eerste weekend van september gaan we voor de derde keer pakketten uitdelen. We zitten op het moment rond de 40 pakketten. 
Goed nieuws is dat er sinds onze vorige nieuwsbrief geld is binnen blijven komen en we dus voor deze maand voldoende hebben. Voor de volgende maand gaan we nog verder berekenen.
Verhalen zijn er veel en hieronder vind je er een paar. Iets moois is wel dat de kerk met wie we de pakketten uitdelen zelf ook nog extra verse groente en fruitpakketten heeft uitgedeeld en wat snack pakketten voor de kids. Verder hebben ze voor een van de families veel gedaan voor de zwangere moeder waaronder kleding verzamelt voor de baby en luiers. Helaas is de moeder kort na de geboorte overleden aan covid19. Het is een erg arm gezin die met veel familie in een piepklein huisje wonen. We blijven uiteraard de familie steunen met voedselpakketten en we hebben ook mensen die in de gaten houden of er andere noden zijn bij deze families.

De afgelopen week hebben we weer een hoop voedselpakketten uitgedeeld. Deze maand waren het er totaal 40. Mooi om te zien was dat een van de families waar we vorige maand nog een pakket hebben afgeleverd, zelf aangaf hem niet meer nodig te hebben. De oudste zoon had een andere baan gevonden. Hij zorgt nu voor het eten. Ze vroegen of we het pakket aan een andere familie konden geven die de afgelopen maand in de problemen was gekomen. Bij een van de nieuwe familie was het dochtertje van een jaar of drie zo blij dat ze stond te springen en te dansen toen we het pakket kwamen brengen. Het contrast met onze eigen jongens is dan wel ineens erg groot. Ze kijken nauwelijks om als we met de boodschappen thuiskomen. Ze vragen hooguit of we frisdrank hebben gekocht. Verder werden we nog gewezen op een klein huisje dat bijna niet opvalt. Er woont een oudere dame die hier geen familie meer heeft. Ze is erg eenzaam en heeft verschillende gezondheidsproblemen. Een van haar benen is enorm opgezwollen en ze loopt erg moeilijk. Toen mensen van ons team haar vorige week opzochten had ze net haar voorlaatste maaltijd gegeten, wat opgewarmde bonen en verder niets. Het geld was op en zelfs als ze dat wel had, is boodschappen doen met haar benen niet mogelijk. We hebben meteen dezelfde dag nog haar pakket afgeleverd. Ze ontving het met tranen in haar ogen. 
Elk pakket heeft weer een ander verhaal erachter. Het is een zegen om dit project te kunnen doen. Helaas is het einde nog niet in zicht. Wij gaan net zolang door als nodig is.

Gisteren hebben we de eerste voedselpakketten van deze maand weggebracht. Vier pakketten waren voor een afkickcentrum/re-integratie centrum. Het werk daar wordt gedaan zonder steun van de overheden. Men doet alles met giften en een kleine groep fulltime vrijwilligers. Omdat vrijwel de meeste mensen op zijn minst krap zitten financieel was er weinig over om eten te kopen voor de mannen die daar wonen. We hebben daar 4 pakketten afgegeven.

Daarna zijn we onze vriend John op gaan zoeken hij was ooit onderdeel van een drugsbende. Toen hij het een keer aan de stok had met de politie is hij verlamd geraakt nadat hij in zijn rug is geschoten. Twee van zijn broers zijn door drugsgeweld om het leven gekomen. Eenmaal verlamd kon hij nergens meer heen. Alleen Aldo de rapper/voorganger uit de wijk zocht hem nog op. Die had het alleen maar over Jezus. Maar ja als je verlamd bent is het lastig wegkomen. Lang verhaal kort: John zijn leven is radicaal verandert. Hij verkoopt nu van alles op straat, van telefoonhoesjes en -laders tot sokken. Dat liep goed maar dat mag nu al een tijdje niet. Het eten was vorig week op en het geld ook. Gelukkig kwamen we er net op tijd achter. Vorige week hebben we een paar kleine dingen gekocht voor hem maar deze week hebben we een pakket voor een maand gekocht.

Wil je ons helpen met de voedselpakketten dan kun je een gift over maken naar de rekening hieronder o.v.v voedselpakketten. Het hele project wordt door onszelf geregeld dus alles gaat 100% naar de pakketten. Alvast enorm bedankt

Godszegen Jacco en Suzana Lima Zutphen

Giften kunnen worden overgemaakt op onderstaand rekeningnummer. 
Bankrekeningnummer: NL09 INGB 0009 0609 19
Ten name van: Parousia Gouda Zending te Gouda. 
Belangrijk is het om bij het kopje omschrijving Project Brazilië te benoemen. Als het voor de voedsel pakketten is onder vermelding van Voedselpakketten.

Facebook

Twitter

Link

Website

Copyright © 2020 jacob lima zutphen, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Powered by WPeMatico