Het is een zooitje!!Het is een zooitje!!

Het zal de meeste van jullie niet ontgaan zijn dat de situatie hier in Brazilië tijdens deze pandemie er niet beter op is geworden. Wat ik aan buitenlands nieuws zie is vooral een vingertje naar de huidige president hier. De echte situatie is veel ingewikkelder. De gouverneurs en de burgemeesters zijn verantwoordelijk voor de hele aanpak van de corona crisis. Dat hebben ze zelf afgedwongen. Hier waar wij wonen betekent dat twee burgemeesters en een gouverneur hier de dienst uitmaken. De stad waar wij wonen ligt aan de ene kant van de rivier en is met 4 bruggen verbonden met de hoofdstad in deze staat Cuiaba. 

Sind april zijn ze alle drie al bezig met te vertellen hoeveel bedden ze in de ziekenhuizen gaan regelen en nog meer van die dingen. Dat ging zo met steeds wisselende maatregelen tot een maand geleden. Een maand geleden hebben ze alle drie op verschillende plekken juist weer bedden gesloten. Dat alles terwijl ze de andere verweten dat ze bedden sloten. 

Nu is er sinds ongeveer 2 weken een groot tekort. De beloofde bedden zijn nooit gerealiseerd. Het zouden er bij elkaar bijna 1300 zijn. Er zijn er in totaal over de hele staat 290. De wachtrij was afgelopen maandag 40 personen lang om een intensive care bed te krijgen. Afgelopen vrijdag was dat al opgelopen tot 80 personen. 

Tegelijkertijd staat er een sporthal vol met letterlijk alles om extra plaatsen te creëren. Bedden beademing apparatuur en alle bescherming middelen. Die staan er al sinds april te “wachten” op distributie. De gezondheid post op 200 meter afstand aan de overkant van de straat en parkeerplaats heeft de zo nodige bescherming middelen niet. 

Het is kort gezegd dus een zooitje.

 

Onzekerheid

Sinds het begin van deze piek twee weken geleden zijn de maatregelen aangescherpt. Daar moest trouwens wel eerst een flinke rechtszaak aan te pas komen want de burgemeester hadden er niet veel zin in. Het meeste is weer dicht. In een van de twee steden is een avondklok en in principe zouden er politie checks moeten zijn. Die checks heeft niemand nog gezien en de avondklok wordt niet gecontroleerd op het moment. Men blijft ook om de dag nieuwe dingen verzinnen om ze soms dezelfde dag weer in te trekken. Mensen weten dus niet waar ze aan toe zijn.

 

Met deze situatie als achtergrond heerst er dus veel onzekerheid. Het virus neemt iedereen ondertussen wel serieus. Wat het ingewikkeld maakt is dat er enorm veel mensen ineens zonder inkomen zitten. Er is in theorie wat hulp vanuit de overheid maar daar komen juist veel armere mensen hier in de stad niet voor in aanmerking. Geen geld betekent geen eten. Tegelijkertijd is iedereen dus ook tegelijk thuis Ouders kinderen opa oma en de rest die allemaal dicht op elkaar in kleine huisjes wonen. De spanningen die er al zijn in dit soort families lopen natuurlijk enorm op.

 

Ontbijtjes

We zijn een paar weken geleden begonnen met het uitdelen van een ontbijtje voor de buurtkinderen hier om gewoon even wat afleiding voor ze te creëren.

Dat is goed gelukt. 

Hieronder een van de verhalen van een van de buurtkinderen.

 

Een moeder vertelde hoe speciaal het ontbijt voor haar en haar dochter was. Ze zijn eigenlijk erg bang om naar buiten te gaan maar waren toch gekomen om het ontbijtje op te halen. Eenmaal thuis hebben ze het samen uitgepakt en de tafel feestelijk gedekt. De dochter die op ballet bij ons zit heeft eerst een aantal liedjes voor haar moeder en haar oma gezongen en een staan dansen. Na de show hebben ze het samen opgegeten.

Ze vertelde hoe dit haar enorm had opgevrolijkt en dat veel van haar angsten minder waren geworden. Sinds die dag heeft ze samen met haar dochter gebeden omdat ze niet wist hoe ze deze maand eten zou kunnen kopen.

 

Voedselpakketten

We hebben na het ontbijt meteen gekeken hoe we verder iets konden doen voor een aantal families. Onderander deze familie hebben we een voedselpakket kunnen geven. De kosten daarvoor hebben we via de tienertaart actie en giften vanuit onze Nederlandse thuisgemeente Parousia Gouda bij elkaar kunnen krijgen. In totaal hebben we 32 voedsel pakketten uitgedeeld. Elk pakket is genoeg voor een familie voor een maand.

 

Er zijn veel verschillende verhalen maar hieronder kun je er twee lezen

 

Iedereen was enorm blij met de pakketten. Zeker ook met het formaat van de pakketten. 

Door een man waar we een pakket brachten werd verteld dat hij de helft meteen naar een buurvrouw zou brengen. Haar man was de dag ervoor nogal bruut van zijn bed gelicht door de politie. Trouwens waarschijnlijk niet zonder reden. Maar aangezien hij al het geld opmaakt aan drugs was er letterlijk zoals we zelf konden zien geen eten meer in huis. Met een paar schattige kleine kinderen in huis is dat natuurlijk niet handig.

Wij hebben direct zelf een pakket gebracht zodat de meelevende buurman zelf zijn pakket kon houden.

Ze nam het met tranen in haar ogen aan. 

 

De mensen met wie we de pakketten hebben uitgedeeld kennen al deze mensen goed ze komen uit dezelfde wijk. Vaak zijn ze samen opgegroeid en er is dus veel contact en vertrouwen. Het blijft niet alleen bij een pakket nu maar deze mensen zijn altijd bezig in deze wijk.

 

In een andere familie was het eten bijna op en was er voor de ziekenhuis bezoeken van een van de broers daar in huis geen geld meer om er naartoe te gaan. We hebben besloten naast het eten ook een bedrag voor die bezoeken te regelen. 

De ziekenhuis bezoeken zijn vanwegen chemo therapie die hij ondergaat.

 

Help mee!!

Helaas moeten we er van uitgaan dat deze crisis en piek daarvan nog wel even doorgaan. We horen nu al meer verhalen van families die in de problemen komen. Het wordt moeilijk beslissen wie we gaan helpen maar we willen voorlopig doorgaan met deze voedsel pakketten en ook met de ontbijtjes. We hebben gisteren zelfs alweer een tweede pakketje voor de kids uitgedeeld.

We hebben daar echt jullie hulp bij nodig elk voedselpakket kost ongeveer 30 euro en de ontbijtjes kosten ongeveer 150 euro per keer (150 ontbijtjes). We willende elk eens per maand doen voorlopig. Ook als de maatregelen strenger worden is dit soort werk toegestaan.

Als je ons wilt helpen kun je een gift overmaken onder vermelding van voedselpakketten. We hopen zo de zegen en hoop die wij elke dag ontvangen te kunnen delen met deze mensen.

 

Giften kunnen worden overgemaakt op onderstaand rekeningnummer. 
Bankrekeningnummer: NL09 INGB 0009 0609 19
Ten name van: Parousia Gouda Zending te Gouda. 
Belangrijk is het om bij het kopje omschrijving Project Brazilië te benoemen. Als het voor de voedsel pakketten is onder vermelding van Voedselpakketten.

Facebook

Twitter

Link

Website

Copyright © 2020 jacob lima zutphen, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Powered by WPeMatico