Onbijt voor de buurtkinderen.View this email in your browser

Ontbijt voor de buurtkinderen!

Het is een vreemde tijd. Dat is niemand ontgaan. Ook hier in Brazilië grijpt het Corona virus om zich heen. Sommige staten zijn zwaarder getroffen dan anderen. Echt weten hoe het er mee staat is lastig. Getest wordt er weinig en de meeste testen zijn van slechte kwaliteit. Persoonlijk kennen we mensen die pas bij de derde test een positieve uitslag kregen. Veel artsen kijken naar de symptomen en gokken aan de hand daarvan dat het corona is of niet. Voor wie aangewezen is op publieke gezondheidszorg is het nog lastiger. Men test niet en stuurt mensen rustig naar huis. Deze week zijn er 40 corona bedden in de publieke ziekenhuizen gesloten, terwijl er meer mensen geïnfecteerd zijn.  Tegelijkertijd zijn er miljoenen vanuit de regering naar de staat is gestuurd om juist 30 nieuwe plekken te realiseren. 
Het is een zooitje dus. Het stikt vooral van politieke spelletjes van alle politieke kanten. De president krijgt in de buitenlandse pers vaak de schuld, maar ook de gouverneurs en de burgemeesters bakken er weinig van. Hier in de stad zijn bijvoorbeeld winkels 3 weken geleden open gegaan en op dezelfde dag moesten alle medische specialisten dicht. Dat is lastig als je zoals Elijah bijvoorbeeld midden in het afbouwen van medicatie zit. Gelukkig is de neuroloog erg begaan met haar patiënten en bleef bereikbaar via de whatsapp, maar in veel gevallen is dat niet zo.

Onze projecten liggen stil. Vanaf het begin is er door de overheid gecommuniceerd dat bezoek aan indianenstammen verboden is. Wij respecteren die maatregel ook. We zouden er omheen kunnen als “familie” zijnde maar het risico is te groot. Ten eerste is de medische zorg in de binnenlanden lastiger. Er zijn gewoon minder ziekenhuizen en middelen. Ook wonen de indianen verder weg van deze ziekenhuizen. Daar komt nog bij dat in het verleden er veel indianen omgekomen zijn door relatief lichte griepvirussen. 
We willen natuurlijk niet “per ongeluk” de aanstekers zijn van zo’n virus bij deze mensen.
Contact houden we wel vrijwel dagelijks via whatsapp en hier en daar een belletje.
De bijbelschool in de stad was wel weer begonnen. Helaas hebben we die ook weer moeten stoppen omdat in de kerk waar de lessen gegeven worden een aantal mensen waarschijnlijk het virus hadden opgelopen. Waarschijnlijk niet eens in de kerk, maar uit voorzorg heeft de voorganger daar de diensten voor twee weken weer alleen maar via de livestream gedaan. Wij hebben ook uit voorzorg de lessen dus twee weken stilgelegd.
Wat wel opvalt is dat er meteen verhalen rond gaan dat mensen daar bij een bepaalde dienst zouden zijn besmet. Een verhaal wat gewoon van geen kant klopt. 

Ook het project met de buurtkinderen ligt stil. Veel van deze gezinnen hebben op dit moment geen tot weinig inkomen. Mensen zijn hun baan kwijt. Ook de lokale overheid heeft duizenden mensen ontslagen. Mensen die schoonmaakten bij scholen of op scholen maaltijden kookten zijn allemaal ontslagen. Vaders die overal allerlei klusjes deden komen niet meer aan werk.
Veel van deze gezinnen hebben al veel te maken met stress en depressie en dat wordt er met iedereen thuis niet makkelijker op.
Omdat de scholen dicht zijn betekent dat ook dat de kinderen die in ieder geval op school een maaltijd kregen, nu geen maaltijd gegarandeerd hebben. Als ouders betekent dat ook nog een schep bovenop de boodschappen die je normaal al doet.

Al die stress leidt ook tot meer huiselijk geweld en misbruik. Dat is sowieso al een probleem bij veel van deze families , maar nu dus nog meer. 
We zouden heel graag weer wat willen kunnen doen ,maar dat is op het moment niet echt mogelijk. Theoretisch mogen we wel wat met kleinere groepen maar in de praktijk is dat ingewikkeld te organiseren. Daarbij komt dat mocht iemand hier het virus verspreiden, wat met zoveel kinderen niet zo heel moeilijk is, het maar de vraag is of de families medische hulp kunnen krijgen. De meeste kinderen zullen niet veel last hebben maar hier in Brazilië wonen veel grootouders bij deze families in. Zeker in de armere wijken gebeurt dat veel. Verder zijn er veel mensen met allerlei medische problemen omdat ze gewoonweg nooit goede hulp kunnen krijgen.
Dat maakt het nogal risicovol om te beginnen op dit moment.


Maar goed, dat is wat niet kan. Maar wat kan dan wel? We hebben erg veel nagedacht en willen toch iets ,ook al is het klein ,doen. We willen komende zaterdag een ontbijtje maken die de kinderen hier op kunnen komen halen. Voor de kleinere kids doen we er ook iets bij om thuis te doen (playdooh klei bijvoorbeeld).
We hopen op die manier toch even een lichtje te zijn voor de kinderen hier. Ook willen we kijken of er families zijn die hulp nodig hebben bijvoorbeeld door middel van een voedselpakket. 
Als we pakketten zomaar aanbieden dan heb je al snel mensen die daar helaas misbruik van maken , maar door even een praatje te maken met de kinderen en de ouders kunnen we uitvinden waar de nood groot is. 
Voor het ontbijt hebben we ongeveer 200 euro nodig. Voor de voedselpakketten daarna hangt het een beetje af van het aantal maar we denken er tussen de 10 en 20 nodig te hebben. Elk pakket kost 30 euro dus met 300 tot 600 euro kunnen we dat ook aan. Een pakket is een pakket voor ongeveer een maand.
Nou zijn de tieners uit onze thuisgemeente in Nederland begonnen met een taartactie speciaal voor het project met de buurtkinderen. Ze bakken heerlijke taarten wordt mij verteld. Ik had ze graag komen proeven maar dat is nu ff lastig. Wij willen de opbrengst hiervan gaan gebruiken voor dit ontbijt en voor de voedsel pakketten. Mocht je willen helpen ga dan even naar de website van dit project www.tienertaart.nl en bestel als je in de buurt van Gouda woont, of maak een gift over.

Giften kunnen worden overgemaakt op onderstaand rekeningnummer. LET OP! Dit is een nieuw rekeningnummer!
Bankrekeningnummer: NL09 INGB 0009 0609 19
Ten name van: Parousia Gouda Zending te Gouda. 
Belangrijk is het om bij het kopje omschrijving Project Brazilië te benoemen.

Twitter

Facebook

Website

Copyright © 2020 jacob lima zutphen, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Powered by WPeMatico