Nieuwe Hoop BijbelschoolNieuwe Bijbelschool

Begin deze maand is de Nieuwe Bijbelschool bij de indianen begonnen. In het dorp De Nieuwe Hoop en nog 3 dorpen daar omheen, wachten ze al meer dan 10 jaar op een kans om een bijbelschool te volgen. Er waren pogingen in deze tien jaar, maar die liepen op niets uit. Het is ook niet makkelijk. Wij hadden ook allerlei tegenslagen. Problemen met de auto was het ergste. De benzinepomp was het eerste probleem. Na 150.000 km was hij behoorlijk versleten en vuil. Daarna was er echter nog een elektrisch probleem. De laatste keer dat we dat hadden duurde het 5 weken voordat men er achter was wat het probleem was. Gelukkig hebben we een top garage gevonden waar een oude monteur met wat ouderwetse en ook moderne diagnose technieken in twee dagen het probleem had verholpen. De boosdoener was een versleten kabeltje, natuurlijk op de moeilijkst bereikbare plek. Door de reparaties waren onze financieel reserves deze maand ook op. Een reis naar de indianen kost al snel minimaal 350 euro met benzine en ander reiskosten. De woensdag voorafgaande aan de reis hadden we nog maar 50 reaal ( 13 euro) over voor de reis. We hebben alle opties bekeken  en wilden niet de bijbelschool uitstellen, maar zonder financiën begin je ook niks. We kwamen er niet uit. We hebben het in gebed gebracht. Later die ochtend belde Suzana naar een voorganger hier om gebed voor het project te vragen. Hij beloofde dat te doen maar tot onze grote verbazing wilde hij ook een flinke gift storten. Het andere deel gebeurde tegelijk met een telefoontje met iemand uit Nederland. Zo bijzonder hoe God voorziet.

Moeilijkheden

Niet alleen wij hadden moeilijkheden, ook de voorganger uit het dorp kreeg drie weken voor het begin van de bijbelschool daarmee te maken. Zijn moeder kreeg een herseninfarct. Ze werd meteen naar het ziekenhuis gebracht. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is 85km rijden en dat vooral over onverharde en zandwegen. Tegen de tijd dat ze daar aankwamen waren de artsen het er eigenlijk over eens dat ze het waarschijnlijk niet zou overleven. De voorganger was logischerwijs  vooral met zijn moeder bezig en niet met de voorbereiding. Hij dacht er ook over om de bijbelschool uit te stellen. Gelukkig is zijn moeder tegen alle verwachtingen in redelijk goed hersteld. Ze is weer terug in het dorp en krijgt ook de juiste hulp om te revalideren.

Ondanks alle moeilijkheden is het toch gelukt om de bijbelschool op de geplande tijd te beginnen. Er waren 58 inschrijvingen. Uiteindelijk waren er rond de 40 indianen die de lessen gevolgd hebben tijdens de eerste week. 
Wat anders is dan de andere dorpen is dat Suzana deze indianen nog niet kende. Het is wel dezelfde stam maar het dorp is ongeveer 100 kilometer van het dorp waar Suzana gewoond heeft. Het was dus wel even afwachten hoe dat zou werken in de dagelijkse contacten. In het andere dorp ben je altijd een familielid die ze ontvangen. Hier is dat toch anders. Vooral bij deze indianen is dat vaak moeilijker bij de vrouwen. Suzana heeft ondanks dat met een aantal vrouwen goed contact kunnen leggen. Uiteindelijk hebben we in de loop van de dagen toch hier en daar relaties op kunnen bouwen met een aantal van hen. 

Veel Leraren

Wat betreft de lessen was het ook goed om te zien dat de indianen de stof goed op pakte. Wat hier veel bij hielp is dat er een aantal indianen zijn die pedagogie gestudeerd hebben en tegenwoordig les geven op de school. Ze hebben op verschillende momenten, als er een aantal opdrachten in groepjes gedaan moesten worden, in die groepjes de leiding genomen. Daarbij hebben ze de taken verdeeld en op de momenten waar het nodig was anderen geholpen met het uitleggen voor degene die het nog niet begreep. De enige groep die geen leraar had,  had Manenter van de coöperatie van de indianen die zich bezighoudt met het verbouwen van mais en soja. Hij is ook erg goed in het delegeren van taken en zorgde ook dat iedereen mee kwam.

Ook bijzonder was dat er tijdens de eerste week bezoek was van het ministerie van onderwijs bij de indianen. Dit was de eerste keer dat dit gebeurde in dit dorp. Ze waren ook zeer geïnteresseerd in de bijbelschool. De voorganger vertelde ons later ook dat de resultaten van de bijbelschool ook door het ministerie worden gevalideerd. Dat is iets wat wij buiten het reservaat met geen mogelijkheid meer voor elkaar krijgen als het om bijbelscholen gaat.

Even boodschappen doen

Eigenlijk was het enige probleem tijdens deze eerste week dat er toen we aankwamen geen eten voor ons bleek te zijn. De dichtstbijzijnde supermarkt is ook niet echt om de hoek met 85km. Gelukkig hadden we een aantal snacks en koekjes bij ons voor de kids en daarmee kwamen we de eerste avond prima door. De volgende dag is Edgart Brinskens die er ook was “even” boodschappen gaan doen.

Dit komende jaar zullen we zelf nog twee keer als familie naar dit dorp gaan en Suzana gaat nog een keer alleen met de bus. Dan wordt ze in de dichtstbijzijnde stad opgepikt om het reservaat in te gaan.

Wat dat betreft gaan de hoeveelheid reizen wel enorm omhoog. Dit afgelopen jaar was dat al een beetje zo, maar het komende jaar wordt dat dus nog meer. Volgend jaar gaan we uit van minimaal 8 reizen naar de indianen met de familie. Het wordt nog een hele uitdaging wat organisatie en financiën betreft.
We zijn ook aan het bekijken wat de beste oplossing is wat betreft onze auto. Tot nu toe heeft hij het prima gedaan maar de kilometers beginnen te tellen. We zitten nu op 160.000 kilometer en daarvan is een flink aantal gedaan op onverharde wegen. Langzamerhand komen er meer gebreken naar boven.
Daarnaast zijn de dorpen waar we nu naar toe gaan steeds dieper het reservaat in en komen we er nu ook in periodes met meer regen bijvoorbeeld. Op los zand kom je een eind maar als er een flinke bui valt is het met een goede 4×4 al moeilijk genoeg laat staan met onze auto.
Maar we geloven ook dat God hierin zal voorzien.

DE NIEUWE KEUKEN

Naast de Bijbelschool bij de indianen zijn we ook druk bezig met de verbouwing van de receptie bij de bijbelschool hier. De receptie was een flinke ruimte die maar voor een deel gebruikt werd. We hebben de receptie nu verdeeld in twee delen. Een van de delen is nu al aardig onderweg onze fantastische keuken te worden. Het betekende wel wat extra werk omdat er waterleidingen aangelegd moesten worden. Ook was in dit deel van het gebouw nog geen afvoer naar het riool. En voor het fornuis en de oven hebben we ook een gasleiding aangelegd. Hier gebruiken we gasflessen maar die willen we liever buiten in een apart hokje hebben. Over het gasfornuis en de oven gesproken ook die zijn inmiddels binnen. We hebben een flinke 5 pitter gevonden en daar heeft Suzana nog een korting op weten te krijgen. 
Suzana is sowieso goed in dealtjes vinden. We hadden bijvoorbeeld nog wat verlichting nodig voor boven het aanrecht. Dat kan natuurlijk met saaie simpele hanglampen maar die zijn nieuw hier niet zo goedkoop. Mensen gebruiken hier vaak alleen maar een fitting aan het plafond en dus is al het andere duur. Maar goed, Suzana ging de Braziliaanse marktplaats op en binnen een half uur was het raak. Drie enorme goud/kopere hanglampen die bij een architectenbureau hingen waren gekocht. 
Het schiet dus al aardig op. We hopen dat we over 2 weken de keuken kunnen gaan gebruiken. De officiële opening wordt wat later, omdat we dat tegelijk willen doen met een het 25 jarig bestaan van de bijbelschool hier.

Wilt u ons werk zoals de Haliti Bijbelschool ondersteunen??
Giften kunnen worden overgemaakt op onderstaand rekeningnummer. 
LET OP! Dit is een nieuw rekeningnummer!
Bankrekeningnummer: 
NL09 INGB 0009 0609 19
Ten name van: Parousia Gouda Zending te Gouda. 
Belangrijk is het om bij het kopje omschrijving
Project Brazilië te benoemen.

Facebook

Twitter

Link

Website

Copyright © 2019 jacob lima zutphen, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Powered by WPeMatico