Gezins uitbreiding!!Wintervakantie is het hier. De afgelopen week was het dan ook ineens rond de 13 graden overdag. Nou is dat vaak ook weer snel voorbij, we zitten inmiddels al weer rond de 25 graden overdag. De jongens hebben nu tot eind juli vakantie. Ze hebben hun eerste halfjaar met goede cijfers afgerond. Suzana had ze 20 reaal per gehaalde 10 belooft. Dat had vooral Elijah goed onthouden en die kwam met 6 tienen thuis. Zion zijn lijst was ook prima en had er ook nog eentje. Het is natuurlijk altijd belangrijk dat ze goede cijfers halen, maar voor ons komt er nog meer bij. Met goede cijfers mogen ze van school mee naar de indianen. Dit jaar gaan we op z’n minst nog twee weken naar de indianen. De school werkt prima met ons mee wat dat betreft.

 

De eerstvolgende reis naar de indianen is begin augustus. Het doel van de reis is om het startschot te geven voor de nieuwe bijbelschool in het dorp ‘De nieuwe hoop’. We weten inmiddels dat er al 53 inschrijvingen zijn uit 4 verschillende dorpen. Dat is veel meer dan we zelf verwacht hadden. Het wordt logistiek een wat grotere uitdaging want er moet veel meer materiaal mee en onze bagageruimte is beperkt. Suzana gaat een introductie over de bijbel geven tijdens haar eerste lessen daar.

Het mooie is dat het stamhoofd hier een van de mannen was die ooit aan Suzana’s vader om een bijbelschool gevraagd heeft. Wij verwachten dan ook dat hij er zelf ook bij zal zijn.

 

Over scholen en vakanties gesproken:  De meeste kinderen bij ons project met de buurtkinderen hebben al een hele tijd vrij gehad vanwege stakingen bij de publieke scholen. Sommige scholen zijn weer begonnen maar andere nog niet. De publieke scholen zijn in drie groepen ingedeeld. Sommige zijn van de gemeente andere van de staat en andere van de federatie. De scholen die weer begonnen zijn moeten dagen inhalen en dat betekent tijdens een deel van de vakantie naar school en ook alle zaterdagen. Volgens sommige planningen tot aan het begin van het nieuwe schooljaar in januari. Hoe dat wordt voor kinderen die naar een nog stakende school gaan is helemaal lastig. Dat is nog afgezien van de vertraging in het leerproces na maanden staken.

Vanwege de lessen op zaterdag waren we een groot deel van de kinderen kwijt bij ons project. In overleg met de leraren van ons project hebben we besloten het project voor de rest van dit jaar naar zondag te verhuizen. We willen het contact met de kinderen niet verliezen.

Omdat onze eigen kinderen niet naar een publieke school gaan hebben die geen last van het dagen inhalen

 

Als laatste nieuwtje is onze gezinsuitbreiding. Elijah wil al tijden een huishondje. Onze waakhonden zijn daar wat te ruig voor. Het zijn schatten voor de jongens maar zoveel explosieve hyperactiviteit in huis gaat niet goedkomen. Voor Zion zijn huisdieren erg rustgevend wat help bij zijn anxiety. We hebben Elijah dus een vervroegd verjaardagskado gegeven in de vorm van een franse Bulldog pup. De jongens zijn super goed in namen bedenken dus hij heet Shadow. We hebben echt de juiste hond gevonden die gek is om met de jongens te spelen of gewoon lekker erbij komt liggen als ze tv aan het kijken zijn of aan het gamen zijn. Hij heeft nog niet kennis gemaakt met de andere honden omdat eerst de vaccinaties afgerond moeten worden. Helaas zijn er veel gevaarlijke virussen die het goed doen in dit klimaat. Door het raam zien ze elkaar wel elke dag en zo te zien komt dat wel goed.

 

 

Eigenlijk was de nieuwsbrief al af en had hij al eerder opgestuurd moeten zijn maar er kwam even wat tussen. Onze auto hebben we inmiddels al bijna 5 jaar. Hij heeft het eigenlijk altijd prima gedaan. De laatste Tijd is ons werk wat aan het veranderen. We rijden vaker naar de indianen en dat gaat het komende jaar alleen maar toenemen. We gaan steeds verder het reservaat in en dat betekent vaak ruiger terrein. De afgelopen keer heeft dat mede dankzij een flinke onweersbui voor nogal wat schade gezorgd. Vooral cosmetisch maar we komen nu ook een aantal technische problemen tegen. Van de week was de benzinepomp aan vervanging toe. En ook deze week was de gasklep zo vuil van stof en zand dat de motor niet wilde lopen. Onze auto is goed op onverharde wegen maar het is geen echte terrein wagen. Om niet de zelfde problemen te hebben als de laatste keer zullen we de volgende reis een flinke omweg nemen van zo’n 300 kilometer meer (890km ipv 590km). We moeten als we door willen kunnen gaan met het werk bij de indianen opzoek naar een 4×4. De redenen zijn er meerdere. Ten eerste is een 4×4 natuurlijk gemaakt voor het soort terrein waar we rijden. Daarnaast heeft een 4×4 pick-up (de goedkoopste serieus 4×4 optie hier) meer bagage ruimte wat helpt voor het meenemen van bijvoorbeeld les materiaal. Ook zijn het vaak diesel motoren met een twee keer zo grote tank. Met onze auto nu zitten we vaak vast aan een nogal krappe marge wat betreft de afstand die we kunnen rijden zonder te hoeven tanken. Een grotere tank en bagage ruimte voor extra diesel haalt dat probleem ook weg.

We zijn nu aan het bekijken wat de opties zijn en wat de kosten zijn. Kosten voor aanschaf maar ook de vaste kosten die zo’n auto met zich meebrengt. 

Grofweg komen de kosten tussen de 20.000 euro voor een goede tweedehands uit en 30.000 euro voor een nieuwe. Dat is een hoop geld dat we op een of andere manier bij elkaar moeten krijgen.

 

Dat brengt ons bij de gebedspunten. 

Als eerste bid met ons mee voor de voorbereidingen van de bijbelschool bij de indianen. Het zijn veel leerlingen en er zijn hoge verwachtingen.

Bid ook dat we met onze huidige auto deze reis goed doorkomen.

 

Bid ook voor het project met de buurtkinderen. Bid vooral dat we het contact niet verliezen door deze stakingen.

 Danken kunnen we zeker voor de cijfers van de jongens!!

 

Gods zegen Jacco en Suzana Lima Zutphen

Start Shopping

Wilt u ons werk zoals de Haliti Bijbelschool ondersteunen??
Giften kunnen worden overgemaakt op onderstaand rekeningnummer. LET OP! Dit is een nieuw rekeningnummer!
Bankrekeningnummer: NL09 INGB 0009 0609 19
Ten name van: Parousia Gouda Zending te Gouda. 
Belangrijk is het om bij het kopje omschrijving Project Brazilië te benoemen.

Facebook

Twitter

Link

Website

Copyright © 2019 jacob lima zutphen, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp

Powered by WPeMatico