Haliti Bijbelschool
View this email in your browser

Bekijk hier onder de video over de Haliti Bijbelschool!!

<

 

Wat een overwinning’!

Meer dan 35 jaar zendingshistorie zit er zo’n beetje achter het zendingswerk bij de indianen. Mijn schoonvader ging er in het begin heen met een voor die tijd moderne 4×4. Over onverharde wegen bijna 600 kilometer en daarna maar gokken waar hij de afslag moest nemen. Nou ja afslag…,  het was de bush in want er waren geen wegen naar het dorp. En dan een half uur á 40 minuten rijden en als je dan geen dorp zag weer terug en opnieuw proberen. Gelukkig zijn er nu wel wegen. Nog steeds onverhard en zandwegen maar het is in ieder geval iets makkelijker te vinden.

Toen mijn schoonouders er in het begin heen gingen, was er veel armoede en stierven er veel kinderen. Tegenwoordig zijn er juist veel kinderen en verbouwen de indianen zelf met succes verschillende groenten en fruit. 

In die tijd geloofden de indianen in allerlei goden en geesten. Het evangelie was alleen een interessant verhaal. Verschillende indianen hadden gedroomd dat er blanken zouden komen met een boek over een God of redder in het wit. Die God wilden ze wel over horen. Het duurde nog wel een tijdje voordat de eerste zich bekeerde, maar ondertussen is dat dorpje uitgegroeid tot 5 dorpen waar de meeste mensen tot geloof zijn gekomen. 

Ondertussen zijn er een aantal indianen die diensten houden in de verschillende dorpen. Een aantal andere houd zich bezig met aanbidding door middel van muziek. Vanuit deze groep komt al langere tijd de vraag naar bijbels onderwijs. Ook Pastor Mailton (mijn schoonvader) zag daar de nood van in en ook Pastor Guus Brinskens die het werk daar later heeft voortgezet is daar mee bezig geweest. Uiteindelijk is het nooit zover gekomen. Tot afgelopen maand!! 

Eind 2017 heeft Suzana op de indianenconferentie gesproken met Edgart Brinskens. Ze legde aan hem de droom van haar vader en zijn vader voor. Edgart was meteen enthousiast, want God had het ook op zijn hart gelegd. In December en Januari zijn we samen met hen aan de gang gegaan om de bijbelschool vorm te geven. En nu zijn we dus van start. 

 

Dat vormgeven is zo makkelijk nog niet. Je moet je bij alles afvragen hoe het aansluit bij hun cultuur. Dingen rondom huwelijk is bijvoorbeeld nogal anders in hun cultuur dus hoe ga je daar mee om zonder de normen en waarden die God ons in de bijbel geeft weg te laten.

Ook de manier van leren is voor de indianen vaak meer op praktijk gericht. Verder is hun kijk op de wereld heel anders. Zo kwam de vraag van een 23 jarige stamhoofd, of op het moment dat adam en eva uit het hof van eden werden gezet, ze blank werden of Haliti (de naam van hun stam). We hebben er naderhand samen om geglimlacht, maar eerst moet je wel serieus antwoord geven. Deze week waren de lessen van mijn schoonmoeder en pastor Edgart. Die kunnen zich daar prima aan aanpassen. Voor andere leraren die we daar naartoe gaan brengen geldt wel dat we ze eerst voor gaan bereiden op dit soort situaties.

De eerste lesweek is eigenlijk heel goed gegaan. De lessen sloten goed aan bij de indianen en ze hebben eigenlijk allemaal bij de toets aan het eind van de eerste week erg goed gepresteerd.

 

De bedoeling is uiteindelijk dat deze indianen eropuit trekken om andere dorpen te bereiken met het evangelie. De laatste officiële telling heeft het over 76 dorpen met in totaal rond de 2000 indianen, maar waarschijnlijk is dat aantal wat gegroeid. Dat is dus nog aardig wat werk. De grootste uitdaging is dat niet-indianen niet zomaar het reservaat in mogen. Vandaar dat het beter is deze indianen zelf eropuit te sturen.

 

Wat wij vooral hebben gedaan deze eerste week is dingen als de maaltijden voorbereiden en allerlei kleine dingen eromheen regelen. En Suzana vooral ook observeren hoe de lessen vallen en of er misschien hier en daar wat moet veranderen. Dat is wel echt Suzana haar ding als lerares. 

De komende keer zullen we er niet bijzijn. Dat is jammer maar we hebben hier in de stad ook nog onze projecten lopen en daar moet ook iemand bij zijn.

Later dit jaar gaan we waarschijnlijk nog wel een of twee keer. Ten eerste om te kijken hoe het gaat maar ook om les te geven. Een van de lessen die op het programma staat is les in geluidstechniek. Dat klinkt apart als je aan een indianendorp denkt, maar ze hebben veel problemen met geluid tijdens de kerkdiensten en de conferentie. Er gaat veel kapot door onwetendheid. En aangezien ze graag zingen en dat ook bij uitstek een goede ingang is bij de andere dorpen leek het ons goed omdat ook toe te voegen.

 

Al met al een mooie tijd. Gebed is wel hard nodig. We merken dat er hier en daar wat spanningen zijn onder de verschillende stamhoofden. We zien dit veel meer als een poging deze tot geloof gekomen indianen uit elkaar te drijven. Die geest van verdeeldheid willen we verbreken.

Verder is het financieel ook een uitdaging. De reis ernaartoe is niet goedkoop en ook zeker niet makkelijk. Het vergt veel van bijvoorbeeld de auto. Het was deze keer vanwege de regen erg zwaar. En dat betekent wat vaker naar de garage bijvoorbeeld.

Tegelijkertijd hebben we deze eerste week maar mooi voor elkaar gekregen en geloven dat God de rest ook gaat zegenen!!

 

Gods zegen Jacco Lima Zutphen……

Pastor Edgart Brinskens

“Het doel van de bijbelschool is dat deze Haliti indianen het evangelie door kunnen geven aan alle 76 indianen dorpen op de Paresis hoogvlakte!”

 

Zenaide (Leerling Haliti Bijbelschool)
 

“Wat mij deze week vooral is bijgebleven zijn alle verhalen vanaf het begin tot het boek waar we gebleven zijn, waaruit we vooral geleerd en gezien hebben over je relatie met God. Deze relatie met God is het fundament, want zonder deze relatie zijn alle dingen die we doen tevergeefs.”

 

Suzana
 

“Toen we aan het evalueren waren met de leerlingen waren ze allemaal ontzettend blij. Ze zeiden:  God heeft jullie hier gebracht want wij wilden al heel lang meer leren over Gods woord maar er was geen manier waarop dat kon. Want wij wonen hier met onze familie en hoe kunnen we die hier achter laten om ergens in een verre stad te studeren? Hoe kunnen we daar naartoe? We zijn dus blij dat we ze nu daar een Bijbelschool kunnen geven!”

 

Wilt u ons financieel ondersteunen dan kan dat via bankrekening nummer:

ABN-AMRO: NL31 ABNA 0507 3440 49

Postbank: NL61 INGB 0000 1629 49

beiden ten name van Cama Evangelische Gemeente Parousia Gouda.

onder vermelding van gift voor Brazilie.

Copyright © 2018 jacob lima zutphen, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by MailChimp

Powered by WPeMatico