Lente🌷


Eindelijk lente!  Nou ja…,

View this email in your browser

Eindelijk lente!  Nou ja…, hier niet. Het is nu officieel herfst maar die verschillen zie je niet echt. We zeggen altijd dat er twee jaargetijden zijn hier: nat en droog. We zitten nu in nat, dus veel regen  en een hogere luchtvochtigheid. Normaal rond deze tijd 70%, maar we hadden zelfs uitschieters daarboven. Straks als het droog is, is het omgekeerd. Dan zijn we met 20% luchtvochtigheid al blij. Maar goed… Tot zover het weer.

Suzana en de jongens,

Verder eerst maar even bijpraten over Suzana en haar hernia. Nou ja hernia? Ze had een hernia waaraan ze geopereerd is in haar onderrug, maar ze blijkt er nu ook twee in haar nek te hebben. Die opereert men liever niet omdat dat veel risico met zich meebrengt. De behandeling op dit moment is dus vooral fysiotherapie of beter gezegd Hydrotherapie. Dat doet ze twee keer per week. De bedoeling is dat ze uiteindelijk blijvend een soort aqua fitness blijft doen. Het lijkt allemaal goed te werken. Suzana gebruikt deze hele periode al geen pijnmedicatie omdat deze in haar geval nogal veel bijwerkingen heeft. Gelukkig is de pijn met de behandeling zoals hij nu is voor het grootste deel verdwenen. Ook de beweging in haar been is terug. Ze heeft nog wel een slapende voet en ook af en toe nog wat kramp daar.

voor de jongens is het nieuwe schooljaar weer begonnen. een schooljaar loopt hier van januari tot december, dus gelijk met een kalenderjaar. Dit jaar is wel nieuw dat ze ‘s middags naar school gaan. Hier zijn in principe 3 verschillende schoolperiodes per dag. Eentje ‘s morgens, eentje ‘s middags en eentje ’s avonds. Die laatste meer voor volwassenen. Helaas was er ‘s morgens geen klas voor Elijahs leeftijd, dus zijn de jongens allebei naar de middag gegaan. Wel leuk is dat ze nu twee keer per week een uurtje langer op school blijven om Jiujitsu lessen te volgen.

Breakdance, Ballet en meer.

Wat onze projecten betreft is er ook veel gebeurd. We zijn een nieuw project gestart voor kinderen en jongeren in en rond de wijk van de bijbelschool. We bieden een aantal leuke workshops aan op het moment. Dat zijn dan bijvoorbeeld breakdance lessen, balletlessen en rap lessen. Deze zijn allemaal op het terrein van de bijbelschool. Daarnaast zijn er ook nog danslessen op een crèche direct naast de bijbelschool. Voor de lessen beginnen nemen we dan even de tijd om te bidden en met de jongens te praten. Een paar keer per jaar houden we dan een feest. Bijvoorbeeld op Moederdag of rond de Kerst, waarbij we de familie uitnodigen om een presentatie van hun kinderen te komen bekijken. Zo komen we ook in contact met hun. 

Naast de workshops zijn we ook aan het werken aan een bijscholingsproject. Er zijn veel kinderen van 9 tot 11 jaar die leerachterstanden hebben. En dan hebben we het over bijvoorbeeld niet hun eigen naam kunnen schrijven en niet kunnen lezen. De bijscholing is nog niet begonnen omdat we nog in gesprek zijn met de directie van de scholen hier in de omgeving. die willen het project samen voorleggen aan de gemeente hier om te kijken of die ook bij kunnen dragen aan het project. De bedoeling wordt om voor de bijscholing alleen kinderen aan te nemen die door de scholen doorgestuurd worden. Zo krijgen de kinderen die het het hardst nodig hebben ook echt de hulp die ze nodig hebben.

Het hele idee van het project is om de hoge criminaliteit onder de jongeren in de stad tegen te gaan . Aan de ene kant door afleiding en discipline met de workshop. Maar ook door het verbeteren van hun onderwijs zodat ze later een kans op een baan hebben. Het is nou eenmaal moeilijk een baan te vinden als je niet kunt lezen of schrijven.

Een van de laatste onderdelen van het project is dat we de kinderen die hier bij ons project komen ook wat te eten willen kunnen aanbieden. Cijfers vinden is lastig maar er zijn gewoon veel familie in  en om onze wijk die niet genoeg eten hebben voor hun gezin. Iets extra te eten bij onze projecten is dan ook zeer welkom. het ziet er naar uit dat we daarvoor zelfs of gratis voedsel of budget om het te kopen kunnen krijgen. Het enig wat nog mist is een keuken. Helaas is het nog niet gelukt om een team deze zomer naar Brazilië te krijgen.

Op dit moment zien wij wekelijks zo’n 150 kinderen hier bij het project. Een bijkomend voordeel is dat we ook veel ouders zien en spreken. Soms over koetjes en kalfjes, maar af en toe ook serieuzere zaken. Zo kwam er afgelopen week een moeder die vertelde dat ze eigenlijk tijdens Pasen naar familie van haar zou reizen en dat haar zoontje bij zijn vader zou logeren. Nou betekent dat in de praktijk dat de zus van haar ex man voor haar zoontje zou zorgen. Maar ‘s ochtends voor vertrek hoorde ze iemand zeggen om niet te vertrekken en om thuis te blijven. Dit deed ze ook en even later stond haar zoontje flink overstuur op haar stoep. Zijn tante had hem zonder pardon op straat gezet en gezegd dat hij niet meer terug mocht komen. Hij is toen op eigen houtje naar zijn moeders huis gelopen wat echt een enorme afstand is en door verschillende nogal onveilige buurten gaat. Bedenk wel, het gaat hier om een jongetje van 6 jaar. Uiteindelijk wilde het jongetje graag naar ons project toe komen. Een van onze vrijwilligers heeft met de moeder gebeden en vertelt dat God haar gewaarschuwd heeft zodat ze thuis was om haar zoontje te ontvangen. 

Gesprekken als deze hebben we nu regelmatig hier. en het is mooi om te zien hoe we via de kinderen ook de ouders kunnen bereiken.

Evangelisatie in Belize en Manaus.

Een paar weken geleden kreeg ik een bericht vanuit GX International met de vraag of ik in Juli met een team naar Belize kan gaan om daar een week lang een Evangelisatie actie te kunnen houden. In principe heb ik toegezegd, alleen hangt het er nog van af of we de financiën rond kunnen krijgen. De kosten zijn in totaal met vliegticket en verblijf daar rond de 2000 euro. Meer exacte info volgt later nog. Ook is er later dit jaar een evangelisatie actie van GX in Manaus. Manaus is een grote stad midden in het amazone gebied. Ook daar hoop ik voor een deel aan mee te kunnen doen.
De meeste van jullie herinneren zich waarschijnlijk de tours waar ik bij mee ben geweest als DJ. Het is eigenlijk altijd de bedoeling geweest om daar mee door te gaan, maar dat is er tot nu toe niet van gekomen sinds we in Cuiaba wonen. Voor degene die geen idee hebben klik hier voor een filmpje.
Het Dj’en en dat gebruiken om mensen te bereiken blijft mijn hart hebben en is waar het 15 jaar geleden mee begon wat betreft zending. Dj’en zelf doe ik ondertussen al meer dan 20 jaar. Dus het is weer een beetje terug naar mijn roots.

Graag willen we jullie gebed vragen natuurlijk voor het verdere herstel van Suzana maar natuurlijk ook voor het project met de jongeren hier bij de bijbelschool. en als laatste ook voor de reizen met GX International. We hebben 2000 euro nodig voor de kosten voor de reis naar Belize en het brengt veel voorbereiding met zich mee.

Gods zegen Jacco Lima Zutphen

jacob lima zutphen
Turfmarkt 18, Gouda, Nederland
Gouda, ZH  2801 HA
Netherlands

 
Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list

 


This email was sent to <>

why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences

jacob lima zutphen · Turfmarkt 18, Gouda, Nederland · Gouda, ZH 2801 HA · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp

Powered by WPeMatico