Kom naar Brazilië!!✈


De tijd gaat snel en het was tijd voor onze jaarlijkse reis naar het indianen dorp. Dit keer werd het wel anders dan de afgelopen jaren,omdat Suzana dit jaar niet mee kon. Suzana is een paar weken geleden met spoed geopereerd vanwege een hernia. Nu moet ze 40 dagen lang rust houden. 

Verder zijn we met de bijbelschool ook verschillende sociale projecten aan het opzetten. Er gebeurt dus van alles.

 

Suzana’s hernia

 

Suzana heeft al een tijdje af en toe last van haar rug. Er zijn al wel een paar keer wat onderzoekjes gedaan maar er was nooit echt veel te vinden. Een paar weken geleden was het weer raak en had ze ineens weer enorme pijn in haar rug. Toen zijn we maar weer opnieuw naar de dokter gegaan. Weer opnieuw röntgen foto’s gemaakt. Deze keer was het duidelijk dat er een hernia zat. Meteen werd er een operatie gepland voor over een paar weken. Een paar dagen later werd de pijn steeds erger en zijn we maar weer naar de arts gegaan. Die merkte op dat Suzana beweging in haar been aan het kwijtraken was en verplaatste direct de operatie naar de eerste mogelijke tijd. Die tijd was twee dagen later. de volgende ochtend vroeg was de pijn alleen al zo hevig dat we om 4.00 s’morgens naar het ziekenhuis zijn gegaan. Daar heeft Suzana alle mogelijke pijnbestrijding gehad en is ze uiteindelijk tot aan haar operatie gebleven. De operatie is uiteindelijk goed verlopen en gelukkig is de pijn weg. Nu is het dus eerst rust houden en afwachten of ze alle beweging in haar linker been langzaam terug krijgt. Op dit moment heeft ze vooral een slapend been en kan ze bijvoorbeeld haar tenen niet bewegen. Lopen gaat op zich wel voor zover dat gaat met een slapend been. De afgelopen dagen verbeterd het wel steeds. Nu is het vooral nog vanaf haar knie naar beneden wat nog moet verbeteren.

 

Indianen Dorp

 

Door Suzana’s hernia komen er allerlei andere dingen wel in de knel te zitten ( knel = hernia was niet bewust ). Tegelijk met haar verblijf in het ziekenhuis en de operatie was er een theologische conferentie waar wij mede verantwoordelijk voor zijn. Op deze conferentie spreken een aantal van de voornaamste theologen uit Brazilië. Helaas hebben wij die dus verder zelf gemist maar gelukkig zijn alle verantwoordelijkheden van ons door mede organisatoren over genomen. 

 

Naast deze conferentie was er ook de conferentie bij de Indianen. Suzana kon net na de operatie natuurlijk niet mee. Uiteindelijk ben ik samen met Zion gegaan. Zion heeft zich enorm vermaakt met zijn indianen neven. Zijn oudste indianen neef is sinds dit jaar ook stamhoofd dus dat vond Zion ook zeer interessant.

Er waren dit jaar zeker meer dan15 andere indianendorpen vertegenwoordigd. Er zijn zoals elk jaar  weer een aantal indianen gedoopt maar wat wel iets nieuws was, is dat op de laatste dag een moeder haar kind wilde laten opdragen. Ondanks dat er een behoorlijk aantal christen zijn tussen deze indianen gebeurt dit tot op heden nog niet.

 

Sociale projecten

 

Cuiaba is op dit moment een van de gewelddadigste steden in Brazilië. Cuiaba staat bijvoorbeeld op de 22ste plaats van de steden met de hoogste percentage moorden in de bevolking. Wij wonen in een direct aanliggende stad en daar is het percentage hoger alleen zitten we net onder de 300.000 inwoners en komen zo dus niet op de lijst. Binnen Brazilië staat Cuiaba op de 6de plaats. om je een idee te geven Sao Paulo, Rio en bijvoorbeeld Belo Horizonte staan niet eens bij de eerste 50 steden ter wereld. Veel van het geweld wordt gepleegd door jongeren. Hier willen we wat mee.

 

We zijn al een tijdje bezig met het idee om een aantal sociale projecten te beginnen hier op het terrein van de bijbelschool. Het doel is om begin volgend jaar te beginnen. De projecten tot nu toe zijn een bijscholings project, breakdance lessen en vechtsport lessen. De bijscholing is vooral gericht op het leren lezen en schrijven. Bij het publieke schoolsysteem zijn er veel kinderen die met 9 jaar of ouder nog niet kunnen lezen of schrijven. Deze kinderen komen dan uit het basisonderwijs en dan houdt het zo’n beetje op. Dat betekent direct dat ze dus moeilijker een goede baan kunnen krijgen. Vaak betekent dat ook dat ze makkelijker in het criminele wereldje terecht komen. Alfabetiseren betekent dus investeren in de toekomst van deze kinderen en het terugdringen van criminaliteit bij de jongeren. Theoretisch gezien is 10% van de bevolking analfabeet maar in de praktijk heeft bijna 40% van de bevolking niet een “bruikbaar” niveau wat betreft lezen en schrijven. Suzana heeft al 4 cursussen gedaan die specifiek over alfabetiseren gaan. Beter geschoold betekent vaak een betere baan en dat geeft jongeren hoop waardoor ze minder snel in de criminaliteit komen.

 

De Breakdance en Vechtsporten zijn naast natuurlijk erg interessant voor jongeren ook erg gericht op discipline. Via GX werken we natuurlijk al jaren met breakdancers en een van de dingen die je altijd terug ziet komen is de zelfdiscipline om te trainen en hetdoorzettingsvermogen om nieuwe dingen te leren. Bij vechtsporten is dat niet veel anders. Je ziet dan ook vaak dat succesvolle breakdancers ook op andere vlakken in hun leven daar baat bij hebben. Het zijn vaak enorme doorzetters ook al zit er van alles tegen. Als we dit de jongeren uit de omgeving hier mee kunnen geven en daarbij ook nog de liefde van onze Vader dan geloof ik dat ze een mooi rugzakje hebben om mee op pad te gaan in hun eigen leven.

 

Kom eens langs!!

 

Voor het komende jaar willen wij graag kijken of er een aantal mensen zijn die ons willen komen helpen hier in Brazilië. Wij hebben een enorm terrein hier waar van alles mee kan. Nu wij met de sociale projecten aan de gang gaan zijn er een aantal dingen die nog missen. Aankomende zomer willen wij een paar van die dingen aanpakken en zouden goed wat extra handjes kunnen gebruiken. We denken bijvoorbeeld aan het bouwen van een keuken en het plaatsten van een aantal speel toestellen in onze speeltuin. Heb jij zin om ons de komende zomer daarbij, maar bijvoorbeeld ook bij de sociale projecten te helpen, Stuur ons dan even een berichtje via de mail ( djphatb@gmail.com ). De precieze data en de kosten weten we nog niet helemaal maar daar komen wij zeer binnenkort op terug.
 

Wilt u ons financieel ondersteunen dan kan dat via bankrekening nummer:
ABN-AMRO: NL31 ABNA 0507 3440 49
Postbank: NL61 INGB 0000 1629 49
beiden ten name van Cama Evangelische Gemeente Parousia Gouda.
onder vermelding van gift voor Brazilie.

jacob lima zutphen
Turfmarkt 18, Gouda, Nederland
Gouda, ZH  2801 HA
Netherlands

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

 


This email was sent to <>

why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences

jacob lima zutphen · Turfmarkt 18, Gouda, Nederland · Gouda, ZH 2801 HA · Netherlands

Email Marketing Powered by MailChimp

Powered by WPeMatico